Informatie en opties

een & al oordop Bakel

Je kan je oren op verschillende manieren beschermen tegen te veel geluid, maar als je je oren regelmatig blootstelt aan lawaai is een op maat gemaakte oordop de beste optie. Tijdens je bezoek aan de winkel bespreek ik de verschillende mogelijkheden met je en we kiezen in overleg de oordop die het beste bij jouw situatie past. Ik stem het afdrukmateriaal af op jouw oren zodat we een zo nauwkeurig mogelijke pasvorm kunnen garanderen. Daarmee ben je verzekerd van de meest comfortabele en optimale bescherming van je gehoor.

Hieronder staan de verschillende opties die beschikbaar zijn voor oordoppen op maat. Met al deze mogelijkheden is er altijd een geschikte oordop samen te stellen.

Beginnen bij het begin: afdrukken maken

De basis van goed passende oordoppen op maat is een goede afdruk van het oor. En omdat elk oor anders is zal het afdrukken maken nooit routine worden. Heb je een verleden met je oren (ben je er bijvoorbeeld ooit geopereerd of heb je last (gehad) van oorontsteking) dan wil ik dat graag van je weten. Om te beginnen inspecteer ik je oren. Met een otoscoop kijk ik of ze goed genoeg schoon zijn en of er eventueel andere dingen opvallen. Stel dat een oor bijvoorbeeld onrustig is of dat er te veel oorsmeer in je oor zit dan zal ik geen afdruk maken en je adviseren over wat te doen. Als alles “pluis” is kan ik de afdrukken maken. Ik kies daarvoor het afdrukmateriaal dat het beste bij jouw oor en gehoorgang past.
Ik plaats een klein watje tot ongeveer halverwege in je gehoorgang. Dat watje beschermt je trommelvlies bij het maken van de afdruk. Zit het watje diep genoeg dan spuit ik het gekozen afdrukmateriaal in je oor. In ongeveer 5 minuten is het afdrukmateriaal hard en kan ik de afdruk uit je oor halen. Daarna herhaal ik dit voor je andere oor. Tot slot controleer ik je oren nogmaals om zeker te weten dat het helemaal schoon is.

We hebben nu de exacte vorm van je oren. Deze afdrukken stuur ik naar het laboratorium waar jouw oordoppen op maat gemaakt worden.

Verschillende filters

Elke oordop filtert de zachtste geluiden weg waardoor de harde geluiden op een acceptabel / veilig niveau hoorbaar worden. De mate van filteren bepaalt hoeveel je nog hoort en hoeveel bescherming een oordop geeft. Zo zijn er bijvoorbeeld oordoppen speciaal voor muziek, uitgaan, (machine) lawaai of om te slapen. Ik kan je in de winkel voorbeelden laten horen om je een goede indruk te geven van wat de verschillende filters doen.

Verschillend materiaal

Bij de meeste oordoppen op maat kun je kiezen tussen een harde en een flexibele uitvoering. Als je al ervaring hebt met een van beide producten weet je misschien al wat je gaat kiezen. Elk materiaal heeft zijn eigen kenmerken.

Hard materiaal
de oordoppen worden gemaakt van een acrylaat dat met een antibacteriële nanolak-laag is afgewerkt. Dit maakt de oordoppen erg glad, waardoor ze geen vuil aantrekken en goed schoon te maken zijn. Ook kan vuil niet door de harde laklaag in de oordoppen trekken waardoor ze niet verkleuren. Dit is met name handig bij gebruik in stoffige omgeving. Ook zijn ze door deze gladheid makkelijker in en uit te doen. Ze zijn slijtvaster en hebben een langere levensduur. Omdat het harde materiaal massiever is dempt het tot ca. 7 dB meer dan het flexibele materiaal. De in het lab gebruikte 3D-technieken zorgen voor een comfortabele en stabiele pasvorm. Harde oordoppen worden standaard in een transparant materiaal en met een uittrekkoordje geleverd. Als optie kunnen harde oordoppen in het rood of blauw geleverd worden.

Flexibel materiaal
Deze oordoppen worden gemaakt van een flexibel siliconen materiaal dat wordt afgewerkt met een coating tegen irritatie en jeuk. Ondanks dat het materiaal flexibeler is is het toch redelijk massief. Het zal daardoor niet makkelijk meebewegen in het oor. Doordat de coating flexibel is is het materiaal stroever en zijn deze doppen wat lastiger in en uit te doen. Het flexibele materiaal trekt ook stof aan en vuil (denk aan oorsmeer, vetten, olie) kan in het materiaal trekken waardoor het harder wordt en verkleurt. Flexibele oordoppen worden standaard in een transparant materiaal geleverd. Een uittrek-koordje is niet mogelijk. Als optie kunnen flexibele oordoppen in het blauw, rood, oranje, groen, roze, wit, zwart, metalic zwart of glow in the dark te leveren.

Materiaal slaapdoppen
Omwille van het comfort worden slaapdopjes van een extra zacht silicone-materiaal gemaakt en zijn ze volledig gesloten (er zit dus geen filter in). Slaapdopjes zijn standaard naar keuze transparant of blauw.

Opties

Naast het harde of flexibele materiaal zijn er nog verschillende opties waaruit je kan kiezen. Zowel aan harde als bij flexibele oordoppen kan een gegoten aanpakje met een klem en koord gemaakt worden. Bij harde oordoppen is ook een “motorkoord” een optie. Bij de harde oordoppen vervalt dan het uittrekkoordje. Bij flexibele doppen is een uittrekkoordje niet mogelijk. Voor gebruik in de food-industrie is de daar verplichte detectiekogel als optie verkrijgbaar.

Van donderdag 7 maart t/m maandag 11 maart is een & al oor gesloten.